Roční období v čínské medicíně
Podle cinske mediciny, bychom meli jist vsechno, co se v tu dobu v oblasti, kde zijeme, vyskytuje a co zde roste.
JARO
K jaru radime element Dreva. To je v cloveku spjate s rozenim, detstvim, vyvojem a pohybem. Jaro je obdobi jater a zlucniku, proto bychom se meli vyvarovat tucneho a prilis dlouho tepelne upravovaneho jidla - pecena tezka masa (napr. skopove, zverina). Dat bychom meli prednost lehkym jidlum jako jsou obiloviny a zelenina.
Na jare jezte napriklad rasici zelene rostliny, ktere jsou naklicene - rerichu, obili, cocku a zelenou listovou zeleninu. Kazdopadne by to mela byt lehce stravitelna jidla. A nejezte nic syroveho nebo studeneho. Stravu staci pouze kratce sparit, aby byla jemna a nezatezovala jarni jaterni energii, ktera se teprve rozviji.
Pro zdraveho cloveka, ktery nema problemy s jatry a zlucnikem, je na jare vhodna mirne sladka a mirne paliva chut. Sladkou chut predstavuji ryze a obiloviny vubec, ktere by mely tvorit zaklad jidelnicku, tedy 60%.
K jaru a prvku drevo nalezi kysela chut. Ta stahuje a tim padem je vhodna k zamezeni ztraty telesnych stav. Kysela pohybuje cchi smerem dovnitr a dolu. To je dulezite pri vnitrni horkosti, emocni podrazdenosti, vzteku a pri poruchach spanku. Nevhodna je pri nachlazeni.
LETO
K letu radime element ohne a z organu k nemu nalezi srdce a tenke strevo. Chut elementu ohne je horka. Nektere horke potraviny vysusuji, zvlaste smazene, pecene nebo grilovane, ale take cigarety a napoje obsahujici kofein. Vycerpavaji tak jin srdce, cimz se docasne posili jang a posili dusevni aktivita. Pokud se konzumuji dlouhodobe a pres miru, dochazi k vycerpani krve , jinu a horkosi srdce. To e zacne projevovat neklidem a poruchami spanku. Spolu s dalsimi stresovymi faktory muzou vest k infarktu.
Horke osvezujici potraviny jako je cekanka, rukola, pampeliska a grapefruit naopak pusobi proti vysusovani srdce a tim padem oslabovani jinu. Vyuzivaji se pri poruchach spanku a pri intelektualni zatezi. Pusobi proti nervozite a stresu.
Horka chut vede qi dolu a tim padem pomaha traveni. Radime sem artycoky, cerstvou bazalku, rukolu, pampelisku, cerstve oregano, rozmaryn, tymian, pelynek, cervenou papriku a kurkumu. Snizuji vnitrni vlhko, ktere vznika nadmernou konzumaci sladkosti a mlecnych vyrobku.
Silne poceni a horko skodi srdci. Pri vyrovnavani teto ztraty pomohou listove salaty, napr. rukola a cekanka, zrala rajcata a okurky, ovoce, napriklad malinu, boruvky, kompoty a take kratce podusena zelenina, klicky, ovocne caje.
V lete je dobre omezit konzumaci bilkovin v podobe masa, ryb a vajec. Zaklad v lete tvori zelenina v kombinaci s kvalitnimi oleji, orisky, seminky, listovymi salaty, cerstvymi bylinkami a obilim.
POZDNI LETO
Pozdnimu letu odpovida element zeme a z organu slezina, slinivka a zaludek. Element Zeme je vyrovnavajicim elementem prirody, ktery pomaha jednotlivym rocnim obdobim prejit v nasledujici. Tento prechod mezi jednotlivymi rocnimi obdobimi trva vzdy osmnact dni.
Organy elementu zeme rozlisuji mezi potrebnym a nepotrebnym, nadbytecnym nebo zatezujicim telesne a dusevni zdravi. Vnitrni stabilita, koncentrace, obezretnost, pece o sebe i druhe, zdrave uvazovani a silne traveni jsou znakem silneho stredu.
Elementu zeme prislusi sladka chut. Pusobi harmonizacne, tzn ze vyzivuje a zvlhcuje, protoze posiluje stejnou merou jin i jang. Sladka chut vytvari cchi - sladke neutralni a tepledruhy zelenin, vsechny druhy obili, masa, ryb, vajec, lustenin, tuku, orechu a seminek. Bily cukr ale naopak dusi cchi sleziny a pripravuje telo o vitaminy a mineraly.
Sladka chut zvlhcuje - obili, korenova zelenina, ovoce a susene ovoce, trtinovy cukr, med, javorovy sirup a obilne slady. V rozumnem mnozstvi tyto potraviny vytvareji stavy a maji uklidnujici a uvolnujici ucinek.
Mlecne vyrobky silne zahlenuji.
PODZIM
Elementem podzimu je Kov a z organu ke kovu patri plice a tluste strevo. Tem nejvice skodi sucho zpusovene stresem, vzduchem vysusenym topenim, cigarety, kava a cerny caj.
Kovu prinalezi ostra chut. Patri sem vetsina koreni. Ostra chut zamezuje mnozeni bakterii, rozptyluje chlad a uvolnuje zablokovanou energii. To je idealni v pripade nachlazeni nebo oslabeni jangu. Ostremu koreni se vyhybame pri vysokem krevnim tlaku, ci v pripade horka v ogranismu.
Podzim je obdobim navratu a sucha. Proto je pro regeneraci plic a tlusteho streva potrebne zvlhcovani. Vhodnym prostredkem je celozrnna ryze, ktera doplnuje cchi a chrani pred vysousenim. Dale to jsou vsechny jemne bile druhy zeleniny - celer, kvetak a take bila redkev, porek, cibule, kren a male mnozstvi ostreho koreni. Tyto potraviny posiluji plice a zvysuji imunitu.
Nejlepe se vyhnete nachlazeni pravidelnym uzivanim polevek - silnych masovych a zeleninovych vyvaru, lusteninovych, s porkem, cibuli a korenim.
ZIMA
K zime radime element vody a organy ledviny a mocovy mechyr. Tyto organy jsou velmi citlive na chlad, a proto musi byt v zimnich mesicich chraneny vyzivnou zahrivaci stravou, bohatou na bilkoviny.
Chut elementu vody je slana a vhodnymi potravinami jsou tedy ryby, plody more, morske rasy, lusteniny a vse co pochazi z more a nebo je osetreno soli. Slana chut ma schopnost zmekcovat a rozpouset blokady, Nadmerne mnozstvi soli ale poskozuje yin ledvin, coz zpusobuji predevsim tavene syry, uzeniny a polotovary. Muze vest k demineralizaci a osteoporoze. Slana chut vede chi dolu, coz se vyuziva pri zacpe nebo na pocatku pustu.
V zime je dobre jist lusteninove polevky, dlouho varene rybi polevky, v troube pecene nakypy, kompoty se zahrivajicim korenim a pikantni pokrmy. V tomto rocnim obdobi potrebuje organismus vetsi mnozstvi bilkovin - maso, ryby, vejce, lusteniny. Dale jsou vhodne prazene obily, korenova a brukvovita zelenina, porek, kren, cibule a z koreni pak hrebicek, anyz, skorice a vanilka.
Zdroj: Kalendar dobreho zdravi 2010