Pampelišková káva

09.05.2013 08:19

Pampelišková káva je výborný a zdraví prospěšný nápoj příjemné, pražené, nasládle hořké chuti. Je to vlastně něco mezi kávou a čajem. Vyrábí se z praženého kořene pampelišky. 

Tento nápoj povzbuzuje trávicí orgány, ovlivňuje funkce jater a tvorbu žluči. Kořen pampelišky obsahuje hořčiny lactopicrin, taraxacin a taraxasterin, tříslovinu, inulin (na podzim až 40%, ale na jaře jen okolo 2%), triterpeny taraxasterol a taraxerol, cholin, třísloviny, inosit, steroly, aminokyseliny, pryskyřice, silice, kaučuk (až 25%) fytoncidy a minerální látky (zejména měď, draslík a mangan). Kořen pampelišky sbíráme na jaře před rozkvětem nebo na podzim. 

Výroba kávy je jednoduchá. Vydoluje se pampeliškový kořen země a zbaví nečistot. Nakrájí se na kousky a nasucho opraží (pozor nepřipálit, nápoj by pak byl dost hořký). Potom se řádně usuší a skladuje ve vyduchotěsné nádobě v temnu. Před použitím se vždy požadovné množství upraženého kořene pomele na kávovém mlýnku. Zalije se pak vrouci vodou a 15 minut louhuje. Pije se jeden hrnek 3x denně po dobu 4-6 týdnů jako jarní kůra nebo při potížích s játry a žlučníkem. Dále pak také například po tučnějšém jídle, jako pomoc trávení tuků.

V zahraničí je možné koupit pražený kořen už hotový, dokonce i v bio kvalite a naporcovaný v čajových sáčcích. Lze objednat třeba na traditionalmedicinals.com