Bavorský nálev zastudena podle bylináře Váni
Víte, co je to bavorský nálev zastudena? Měl ho v oblibě bylinář Pavel Váňa a doporučoval ho v nejrůznějších bylinných kombinacích.
Ještě než začnou kvést stromy a keře, hlavně lípa nebo černý bez, ho teď můžete zkusit třeba jako směs mladých lístků jahodníku a květů pampelišky. Budete jich potřebovat asi do třetiny výšky nádoby, kterou máte k dispozici. Nejlepší je skleněná, protože vám nabídne i estetický zážitek.
Byliny trháme v podvečer, ovšem nikdy mokré. Krátce propláchneme, abychom odstranili broučky a případný další hmyz, a necháme do rána zalité vodou vyluhovat. Slijeme a po celý další den pak popíjíme po doušcích lahodný studený nálev, který pomůže látkové výměně a hlavně játrům. Pokud sami používáte nějakou jinou bylinnou kombinaci, podělte se o ni s námi...